Feriepenger

Feriepenger er en viktig del av den norske arbeidslivet og sikrer at ansatte får lønn under ferieavviklingen. Her får du en grundig gjennomgang av hvordan feriepenger beregnes, utbetales og beskattes.

Kontaktpersoner

Portrett Lars Henrik

Lars-Henrik Windhaug

Partner

Mer informasjon
Portrett Ragnhild Martinsen

Ragnhild Martinsen

Senioradvokat

Mer informasjon

Viktor Wikstrøm

Senioradvokat

Mer informasjon

Feriepenger

Hva er feriepenger?

Feriepenger er en godtgjørelse som erstatter lønn når en arbeidstaker tar ferie. I motsetning til vanlig lønn, opptjenes feriepenger året før de utbetales. Dette betyr at feriepengene i 2025 er basert på inntekten fra 2024.

Hvorfor vi har feriepenger

Kravet på feriepenger er lovfestet i ferieloven. Hovedformålet med feriepenger er å kompensere arbeidstakere for lønnsbortfall under ferieavviklingen. En forutsetning for full lønnskompensasjon under ferien er at arbeidstakeren har full opptjening, dvs. at arbeidstakere har vært i arbeid hos arbeidsgiver under hele opptjeningsåret.

Feriepengegrunnlaget

Etter ferieloven § 10 første ledd skal feriepenger beregnes på grunnlag av «arbeidsvederlag» i opptjeningsåret. Opptjeningsåret for feriepenger er det forutgående kalenderår jfr. ferieloven § 4.  Ordinær lønn, inklusive overtidsbetaling, provisjonsbasert lønn og bonuser knyttet til arbeidsinnsats, skal normalt inngå i grunnlaget. Samtidig unntas utgiftsdekninger (f.eks. reise, losji) og visse faste ytelser som utbetales uavhengig av fravær på ferie.

Den alminnelige prosentsats

Den alminnelige satsen er 10,2 %, jf. ferieloven § 10 annet ledd. Dersom arbeidstakeren har krav på femte ferieuke etter avtale eller tariff, anvendes ofte en forhøyet sats på 12 % for å dekke lønnsbortfallet. Arbeidstakere over 60 år med rett til ekstraferie skal ha ytterligere 2,3 prosentpoeng, jf. § 10 tredje ledd. Ferieloven § 10 fjerde ledd regulerer også opptjening av feriepenger ved sykefravær og foreldrepermisjon. Arbeidsgiver må betale feriepenger av sykepenger i arbeidsgiverperioden, mens folketrygden overtar ansvaret utover et visst antall dager.

Tidspunkt for utbetaling

Hovedregelen i ferieloven § 11 første ledd er at feriepengene – opptjent året før – skal utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien. Arbeidstaker kan kreve utbetaling senest én uke før ferien starter. I praksis utbetaler mange arbeidsgivere feriepengene i én samlet måned (f.eks. i juni), men da med et trekk som tilsvarer lønnsbortfallet for hele ferieperioden. Lovens system er at det ikke skal foretas løpende feriepengeløsninger som undergraver formålet med ferieloven. Dersom feriepengene utbetales i strid med lovens ordning, kan arbeidsgiver i prinsippet bli erstatningsansvarlig eller pålegges å betale feriepengene på nytt i tråd med loven.

Dersom en ansatt slutter i jobben, har vedkommende krav på å få utbetalt opptjente feriepenger i siste lønnsutbetaling.

Feriepenger ved opphør av arbeidsforhold

Dersom arbeidsforholdet opphører, skal alle opptjente feriepenger utbetales siste vanlige lønningsdag før fratreden, jf. ferieloven § 11 tredje ledd. Eventuelle resterende beløp som ikke kan beregnes i tide, skal utbetales i det avsluttende lønnsoppgjøret. Det innebærer at arbeidstaker normalt får oppgjør for alle opptjente feriepenger fra den aktuelle arbeidsgiveren ved fratreden.

Skatt på feriepenger

Feriepenger er skattepliktige, men det trekkes normalt ikke forskuddsskatt i juni dersom de utbetales da. Dette betyr ikke at feriepenger er skattefrie – de inngår fortsatt i årsinntekten og skatt beregnes på totalen.

Dersom feriepenger utbetales på andre tidspunkt, kan arbeidsgiver være pliktig til å trekke skatt som på vanlig lønn.

Feriepenger ved sykefravær og permisjon

Ansatte som har vært sykemeldt, har rett til feriepenger av sykepenger utbetalt av arbeidsgiver. Feriepenger opptjenes imidlertid kun for sykepenger fra NAV de første 48 dagene, se folketrygdloven § 8-33 og ferieloven § 10 nr. 4.

Foreldrepermisjon gir også rett til feriepenger, men kun for de seks første månedene med foreldrepenger fra NAV.

Deltidsansattes har også rett til feriepenger

Deltidsansatte har de samme rettighetene til feriepenger som fulltidsansatte, men beløpet de mottar avhenger av inntekten de har hatt året før.

Advokatfirmaet Økland har spisskompetanse på arbeidsrett

Hvis du har spørsmål om feriepenger, kan en av våre advokater med erfaring innenfor arbeidsrett kontaktes for vurdering av din sak. Du kan også benytte vårt elektroniske kontaktskjema.

Kontaktskjema